Osmanlı Şerbetleri

Osmanlı Şerbetleri

Osmanlı şerbetleri, şerbet, meyve, baharat, meyve çiçekleri gibi ürünlerden yapılan içeceklerdir. Osmanlı döneminde şerbetlere oldukça önem verilmekteydi. Daha çok serinlemek, susuzluk ihtiyacını gidermek ve şifa amacıyla tüketilmiştir. Bazı hastalıklara karşı da kan yapıcı özelliğinden ve kuvvet kazanmak için de kullanılmıştır. Osmanlı kültüründe yazın hazırlanan şerbetler cam kavanozlara konularak ağızları sıkıca kapatılıp, kışın tüketmek için kuru, serin yerlerde saklanırdı. Aynı şekilde bazı meyve ve çiçekler de kurutularak saklanıp, şerbet yapımında kullanılmaktaydı.

Osmanlı Şerbetleri

Demirhindi Şerbeti Ve Hazırlanışı

Malzemeler

  • 1 kase kurutulmuş demirhindi meyvesi
  • 12 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı toz şeker

Hazırlanışı: Demirhindi bir gece önceden el ile açılarak uygun bir tencereye alınır ve üzerine su eklenerek 2-3 dakika kadar kaynatılır. Kaynayan şerbetin altı kapatılarak kapağı kapatılır. Sabaha kadar bekletildikten sonra tekrar ocağa alınarak üzerine toz şeker eklenip 2-3 dakika kadar daha kaynatılır. Kaynayan şerbet soğuduktan sonra servis için hazır olur.

Gülhatmi Şerbeti Ve Hazırlanışı

Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı kurutulmuş gülhatmi
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 7 su bardağı su
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı üzeri için susam

Hazırlanışı: Gülhatmi uygun bir tencereye alınarak üzerine su eklenir. Orta hararetli ocakta 15 dakika kadar kaynatıldıktan sonra süzülür. Süzülen su tekrar tencereye alınarak üzerine toz şeker, yarım limon suyu eklenerek 5 dakika kadar daha kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılır. Şerbet soğuduktan sonra cam sürahiye alınır ve üzerine yeteri kadar susam eklenip servise sunulur.

Nane Limon Şerbeti Ve Yapılışı

Malzemeler

  • 5 adet limon
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Yarım bağ dövülmüş nane
  • 8 su bardağı su

Hazırlanışı: Limonlar iyice yıkandıktan sonra suları sıkılır. Limon suyunun üzerine limon kabukları ve toz şeker eklenerek karıştırılır. Ağzı kapalı olacak şekilde bir gece buzdolabında bekletilir. Ertesi gün dolaptan alınarak üzerine suyu eklenir ve toz şeker eriyene kadar karıştırılır. Daha sonra havanda dövülmüş yarım bağ nane eklenerek 20 dakika kadar bekletilip, servise sunulur.

Badem Şurubu Ve Yapılışı

Malzemeler

  • Yarım kilo badem
  • 8 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı acı badem

Hazırlanışı: Yarım kilo badem sıcak suda bekletilerek kabukları soyulur. Kabuklarından arınan badem havana alınarak üzerine bir miktar su eklenip beyaz su çıkana kadar iyice dövülür. Ardından bir tülbent yardımı ile süzülerek bademin sütü ayrılır. Uygun bir tencerenin içine toz şeker ve su eklenerek şerbet kıvamı alana kadar kaynatılır. Kaynayan şerbete badem sütü eklenir. Süt ile beraber şerbet birkaç dakika kadar daha kaynatılır. Tercihe bağlı olarak sıcak ya da soğuk içilebilir.

Elma Şerbeti Ve Yapılışı

Malzemeler

  • 2 kg elma
  • 1 kg toz şeker
  • 2 litre su
  • 2 tane kabuk tarçın
  • 2 tane elma kabuğu rendesi

Hazırlanışı: Elmalar yıkandıktan sonra kabukları soyulur ve dört parçaya kesilir. Çekirdekleri ayıklanmadan uygun bir tencereye alınıp, üzerine su, kabuk tarçın, elma kabuğu rendesi ve toz şeker eklenir. Yaklaşık yarım saat orta hararetli ocakta kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılır. Tencerenin kapağı kapatılarak soğuması beklenir. Soğuyan elma şerbeti temiz bir tülbent ile süzülüp, sürahiye boşaltılır. Buzdolabında soğutularak servise sunulur.

Osmanlı Şerbetleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Osmanlı Şerbetleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Künefe Şerbeti
Künefe Şerbeti
Künefe ŞerbetiKünefe, Hatay İlimize özgü lezzetli ve harika bir tatlıdır. Her tatlının olmazsa olmazı olan şerbetimiz bu bu tatlımızı da dahada güzelleştirecektir. Şimdi sizlere künefe şerbetini nasıl hazırlayabileceğimizi anlatacağım. Malzemeler1 ça...
Badem Şerbeti
Badem Şerbeti
Badem şerbeti, aslında Osmanlıdan günümüze kadar gelmiş olan bir kültürdür. Bu şerbet aslında herhangi bir tatlı içerisinde kullanılmayan ve insanlar tarafından gerek lezzeti nedeni ile gerekse faydaları nedeni ile bolca tüketilen bir içecektir. Faka...
Revani Şerbeti
Revani Şerbeti
Revani şerbeti pek çok kişi tarafından kolaylıkla hazırlanabilen bir şerbet olarak görülmektedir. Ancak bazı noktalara dikkat edilmediği takdirde hazırlayacağınız şerbetin tadı olmayacak ve revaniniz de dilediğiniz tadı bulamayacaktır. Bazıları şerbe...
Reyhan Şerbeti
Reyhan Şerbeti
Reyhan şerbeti, özellikle ramazan ayında çok fazla tercih edilir. Diğer adı da fesleğendir. Ben reyhanı,salata ve bazı çorbalarda da kullanıyorum. Hoş koku ve tat veriyor. Reyhanın harika lezzetinin yanı sıra, bir çok faydası da vardır. Bağırsak sanc...
Etimek Şerbeti
Etimek Şerbeti
Etimek Şerbeti, diğer tatlı şerbetlerin den biraz farklıdır. Etimek çok hafif bir hamurdan elde edildiği için koyu kıvamlı bir şerbet hazırlayacağınız tatlının lezzeti için pek iyi sonuç vermeyebilir. Size vereceğimiz bu tarif ile sizde etimek tatlıs...
Lohusa Şerbeti
Lohusa Şerbeti
Lohusa şerbeti, Lohusa şerbeti yeni doğum yapılmış evde 40 gün süreyle yapılabilen ve gelen misafirlere ikram edilen bir şerbettir. Günümüzde sağlıksız, gazlı içecekler maalesef ki eski adetlerimizi unutturdu. Fakat, anadolu da terk edilmeyen yüzyıll...
Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır
Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır
Baklava şerbeti nasıl yapılır, baklava Türk mutfağının olmazsa olmaz bir tatlısıdır. Baklava yapmak marifet istediği gibi onun şerbetini yapabilmek yani kıvamını tutturmak ayrı bir beceri ve marifet istemektedir. Türkiye de en güzel ve lezzetli bakla...
Nar Şerbeti
Nar Şerbeti
Nar ŞerbetiNar cenneti diye bilinen Mersin'in Gülnar ilçesi ve çevre köylerinde yetişen gül gibi kırmızı taze nardan elde edilen şekerli içecektir. Nişan, söz gibi özel günlerde ailelerin anlaşması sonucunda, ağızları tatlı olsun diye tören yapılarak...
Kadayıf Şerbeti
Kadayıf Şerbeti
Kadayıf Şerbeti, Hangi tatlı çeşidinde olursa olsun tatlının şerbeti çok önemlidir. Şerbetin koyuluğu şeker oranı tatlıya lezzetini tamamlamaktadır. Hatta tatlıyı tatlı yapan şerbetidir. Bu nedenle şerbet yaparken püf noktalara dikkat edilmesi gerekm...
Gül Şerbeti
Gül Şerbeti
Gül şerbeti, Osmanlılardan günümüze kadar gelen harika bir lezzettir. Osmanlıda her sofrada mutlaka bulunurmuş. Özellikle, yemeğe başlamadan yada yemek geçişlerinde kullanılırmış. Çünkü; gül şerbeti mideyi rahatlatır ve yemekler arasındaki geçişte da...
Demirhindi Şerbeti
Demirhindi Şerbeti
Demirhindi Şerbeti; Arapça'dan adı Hint hurması anlamına gelen tamr-i hindi'den gelmekte olan demirhindi, baklagiller familyasından olup köken olarak Afrika'da özellikle Hindistan ve Mısır'da yetiştirilen bir bitkidir. Hint, Orta Doğu ve Güney Doğu ...
Kızılcık Şerbeti
Kızılcık Şerbeti
Kızılcık şerbeti, fayda açısında son derece faydalı içeceklerden diridir. Kızılcığın çok çeşitli işlemlerden geçerek suyundan elde edilen şerbet ile birçok insan fayda görürken, birçok insan da lezzetinden yararlanır. Günümüzde en çok çocukların ihti...

 

Hazır Şekerpare Şerbeti
Kadayıf Tatlısı Şerbeti
Baklava Şerbeti
Şerbet Nasıl Yapılır
Meyan Şerbeti
Şerbet Çeşitleri
Süt Şerbeti
Hazır Kadayıf Şerbeti
Şerbet
Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır
Bitkisel Şerbet
Meyan Kökü Şerbeti
Bebek Şerbeti
Bal Şerbeti
Tatlı Şerbeti
Şekerpare Şerbeti
Sütlü Şerbet
Künefe Şerbeti
Badem Şerbeti
Revani Şerbeti
Reyhan Şerbeti
Etimek Şerbeti
Lohusa Şerbeti
Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır
Nar Şerbeti
Kadayıf Şerbeti
Gül Şerbeti
Demirhindi Şerbeti
Kızılcık Şerbeti
Osmanlı Şerbetleri
Popüler İçerik
Bitkisel Şerbet
Bitkisel Şerbet
Bitkisel ŞerbetBirçok çeşidi bulunan bitkisel şerbet özellikle kış aylarında oldukça fazla tüketilen ve doğal olması nedeniyle oldukça sağlıklı ve fay...
Meyan Kökü Şerbeti
Meyan Kökü Şerbeti
Meyan kökü şerbeti, ülkemizde en fazla güney illerimizde yapılan serinletici bir tariftir. Özellikle Adana'da çok tüketilir. Sıcak yaz günlerinde, ram...
Bebek Şerbeti
Bebek Şerbeti
Bebek şerbeti, uzun yıllardan beri değişmeyen ve eskimeyen bir gelenektir. Bir anne bebeğini dünyaya getirdiği andan itibaren evde yapılıp ve gelen mi...
Bal Şerbeti
Bal Şerbeti
Bal Şerbeti: Bal birçok hastalığa deva çare olmuştur. Büyüklerimiz alimler her daim balı önermişler bol bol tüketmemizi tavsiye etmişlerdir. Peygamber...
Tatlı Şerbeti
Tatlı Şerbeti
Tatlı Şerbeti, Tatlı şerbeti yapmak zor bir iştir. Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı da farklıdır. İyi bir tatlı şerbeti yapmak pratik meydana gelme...
Şekerpare Şerbeti
Şekerpare Şerbeti
Şekerpare ŞerbetiŞerbet Osmanlı'dan günümüze kadar gelmiş. Şerbet birçok şekilde tüketilir. Bitki şerbeti, tatlı şerbeti ve sütlü şerbetler gibi daha ...
Sütlü Şerbet
Sütlü Şerbet
Sütlü Şerbet, Süt, şeker ve su ile yapılan ve birçok tatlıda tercih edilen bir şerbet çeşididir. Tatlılarda, kek ve pastalarda verdiği lezzet ve aroma...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kadayıf Şerbeti
Gül Şerbeti
Demirhindi Şerbeti
Kızılcık Şerbeti
Osmanlı Şerbetleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Kasım - 2018