Mevlüt Şerbeti Nedir? Mevlüt, "doğmak", "doğum zamanı" ve "doğum yeri" anlamlarına gelir. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğumunu kutlamak için yapılan bir tören ve önemli bir adettir. Mevlüt, doğum, ölüm, sünnet töreni, asker uğurlama ve karşılama, evlilik gibi özel günlerimizde ve kutsal gecelerimizde Peygamberimizin doğumunu anlatan edebi metinlerin belli bir makam ve usul ile okunmasıdır. Bu güzel okumanın ardından, evimize gelen konuklarımızın ağzını tatlandırmak için Mevlüt şerbeti dağıtmak, güzel adetlerimiz arasındadır. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşmış olan meşhur şerbetlerimiz, en nadide lezzetlerimizden biridir. Son zamanlarda, bebek doğumları ile yeniden hak ettiği yere ulaşan Mevlüt şerbeti, uygun ölçüler ve gerekli baharatlarla yapıldığında tadı nefis olur. Şerbet denilince, sanki çok zor bulunan malzemeler ve zahmetli bir tarif olarak düşünülebilir. Ancak bu tarifte ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız. Mevlüt Şerbeti İçin Gereken Malzemeler Bu tarife göre uyguladığınız Mevlüt şerbetinden yaklaşık 40-50 küçük tadımlık bardak şerbet elde edebilirsiniz.
Mevlüt Şerbetinin Yapılışı Suyumuzu ve şekeri derin bir tencereye koyup kısık ateşte kaynatın. Baharatlardan oluşan tarçın, karanfil, zencefil ve yeni baharı temiz bir tülbendin içine sararak karışıma ekleyin. Baharatların aromalarını yeteri kadar vermeleri için kısık ateşte 20 dakika boyunca kaynamaya bırakın. Bir süre sonra şerbetinizin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacaktır. Bu aşamada tahta bir kaşık yardımı ile oluşan köpükleri mutlaka alın. Gül yapraklarını da ekleyip soğumaya bırakın. Soğuyana kadar gül yaprakları aromasını şerbete verecektir. Süre sonunda Mevlüt şerbetini bir kenara alın ve ılınmaya bırakın. Ilık haldeki Mevlüt şerbetine gül yağı, gül suyu ve istediğiniz renk ölçüsünde gıda boyası katılıp iyice karıştırılır. Cam sürahilere doldurulan Mevlüt şerbeti buzdolabında soğumaya alınır. Soğumuş haldeki Mevlüt şerbeti, küçük cam bardaklarda üzerine çam fıstığı atılarak yanında minik lokumlarla servis edilir. Afiyet olsun. |