Mevlüt Şerbeti Mevlüt Şerbeti, Mevlüt'ün anlamı doğmak, doğum zamanı, doğum yeri manasındadır. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğumunu kutlamak için yapılan bir tören bir adettir. Mevlüt doğum, ölüm, sünnet töreni, asker uğurlama ve karşılama, evlilik gibi özel günlerimizde ve kutsal gecelerimizde Peygamberimizin doğumunu anlatan edebi metinlerin belli bir makam ve usul ile okunmasıdır. Bu güzel okumanın ardından bize değer verip evimize gelen konuklarımızın ağzını tatlandırmak için Mevlüt şerbeti dağıtmak güzel adetlerimiz arasındadır. Meşhur şerbetlerimiz Osmanlıdan günümüze kadar ulaşmış olan en nadide lezzetlerimizden biridir. Son zamanlarda bebek doğumları ile yeniden hak ettiği yere ulaşan mevlüt şerbeti uygun ölçüler ve gerekli baharatlarla yapıldığından tadı nefis olur. Şerbet denilince sanki çok zor bulunan malzemeler ve zahmetli bir tarif olarak düşünülebilir. Ama bu tarifte ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız. Mevlüt şerbeti için gereken malzemeler, Bu tarife göre uyguladığınız mevlüt şerbetinden aşağı yukarı küçük tadımlık bardaklar ile 40-50 bardak şerbet elde edebilirsiniz. - 3 su bardağı toz şeker
- 5 litre soğuk su
- 3 yemek kaşığı gül suyu
- Tercihinize göre kırmızı yada pembe gıda boyası
- 10 adet gül yaprağı
- 1.5 ça kaşığı gül yağı
- 6 adet çubuk tarçın
- 15-20 adet kuru karanfil
- 2 adet kök zencefil
- 5 adet tane şeklinde yeni bahar
- Ve şerbetinizi süslemek için yeteri kadar çam fıstığı
Mevlüt şerbetinin yapılışı nasıldır? Suyumuzu ve şekerimizi derin bir tencereye koyalım. Ve kısık ateşte kaynatalım. Baharatlarımızdan oluşan tarçın, karanfil, zencefil ve yeni bahar temiz bir tülbendin içine sarılarak karışıma eklenir. Baharatların aromalarını yeteri kadar vermeleri için kısık ateşte 20 dakika süresince kaynamaya bırakılır. Bir süre sonra şerbetinizin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacaktır. Bu aşamada tahta bir kaşık yardımı ile oluşan köpükleri mutlaka alın. Gül yapraklarını da ekleyip soğumaya bırakın. Soğuyana kadar gül yaprakları aromasını şerbete verecektir. Süre sonunda mevlüt şerbetini bir kenara alın ve ılınmaya bırakın. Ilık haldeki mevlüt şerbetine gül yağı, gül suyu ve istediğiniz renk ölçüsünde gıda boyası katılıp iyice karıştırılır. Cam sürahilere doldurulan mevlüt şerbeti buzdolabında soğumaya alınır. Soğumuş haldeki mevlüt şerbeti küçük cam bardaklarda üzerlerine çam fıstığı atılarak yanında minik lokumlarla servis edilir. Afiyet olsun. Son Güncelleme : 22.11.2018 05:48:04 Mevlüt Şerbeti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 0 Yorum Yapılmış "Mevlüt Şerbeti" Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin |  | Badem Şerbeti | Badem şerbeti, aslında Osmanlıdan günümüze kadar gelmiş olan bir kültürdür. Bu şerbet aslında herhangi bir tatlı içerisinde kullanılmayan ve insanlar tarafından gerek lezzeti nedeni ile gerekse faydaları nedeni ile bolca tüketilen bir içecektir. Faka... |  | Revani Şerbeti | Revani şerbeti pek çok kişi tarafından kolaylıkla hazırlanabilen bir şerbet olarak görülmektedir. Ancak bazı noktalara dikkat edilmediği takdirde hazırlayacağınız şerbetin tadı olmayacak ve revaniniz de dilediğiniz tadı bulamayacaktır. Bazıları şerbe... |  | Reyhan Şerbeti | Reyhan şerbeti, özellikle ramazan ayında çok fazla tercih edilir. Diğer adı da fesleğendir. Ben reyhanı,salata ve bazı çorbalarda da kullanıyorum. Hoş koku ve tat veriyor. Reyhanın harika lezzetinin yanı sıra, bir çok faydası da vardır. Bağırsak sanc... |  | Etimek Şerbeti | Etimek Şerbeti, diğer tatlı şerbetlerin den biraz farklıdır. Etimek çok hafif bir hamurdan elde edildiği için koyu kıvamlı bir şerbet hazırlayacağınız tatlının lezzeti için pek iyi sonuç vermeyebilir. Size vereceğimiz bu tarif ile sizde etimek tatlıs... |  | Lohusa Şerbeti | Lohusa şerbeti, Lohusa şerbeti yeni doğum yapılmış evde 40 gün süreyle yapılabilen ve gelen misafirlere ikram edilen bir şerbettir. Günümüzde sağlıksız, gazlı içecekler maalesef ki eski adetlerimizi unutturdu. Fakat, anadolu da terk edilmeyen yüzyıll... |  | Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır | Baklava şerbeti nasıl yapılır, baklava Türk mutfağının olmazsa olmaz bir tatlısıdır. Baklava yapmak marifet istediği gibi onun şerbetini yapabilmek yani kıvamını tutturmak ayrı bir beceri ve marifet istemektedir. Türkiye de en güzel ve lezzetli bakla... |  | Nar Şerbeti | Nar ŞerbetiNar cenneti diye bilinen Mersin'in Gülnar ilçesi ve çevre köylerinde yetişen gül gibi kırmızı taze nardan elde edilen şekerli içecektir. Nişan, söz gibi özel günlerde ailelerin anlaşması sonucunda, ağızları tatlı olsun diye tören yapılarak... |  | Kadayıf Şerbeti | Kadayıf Şerbeti, Hangi tatlı çeşidinde olursa olsun tatlının şerbeti çok önemlidir. Şerbetin koyuluğu şeker oranı tatlıya lezzetini tamamlamaktadır. Hatta tatlıyı tatlı yapan şerbetidir. Bu nedenle şerbet yaparken püf noktalara dikkat edilmesi gerekm... |  | Gül Şerbeti | Gül şerbeti, Osmanlılardan günümüze kadar gelen harika bir lezzettir. Osmanlıda her sofrada mutlaka bulunurmuş. Özellikle, yemeğe başlamadan yada yemek geçişlerinde kullanılırmış. Çünkü; gül şerbeti mideyi rahatlatır ve yemekler arasındaki geçişte da... |  | Demirhindi Şerbeti | Demirhindi Şerbeti; Arapça'dan adı Hint hurması anlamına gelen tamr-i hindi'den gelmekte olan demirhindi, baklagiller familyasından olup köken olarak Afrika'da özellikle Hindistan ve Mısır'da yetiştirilen bir bitkidir. Hint, Orta Doğu ve Güney Doğu ... |  | Kızılcık Şerbeti | Kızılcık şerbeti, fayda açısında son derece faydalı içeceklerden diridir. Kızılcığın çok çeşitli işlemlerden geçerek suyundan elde edilen şerbet ile birçok insan fayda görürken, birçok insan da lezzetinden yararlanır. Günümüzde en çok çocukların ihti... |  | Osmanlı Şerbetleri | Osmanlı şerbetleri, şerbet, meyve, baharat, meyve çiçekleri gibi ürünlerden yapılan içeceklerdir. Osmanlı döneminde şerbetlere oldukça önem verilmekteydi. Daha çok serinlemek, susuzluk ihtiyacını gidermek ve şifa amacıyla tüketilmiştir. Bazı hastalık... | | | Hazır Şekerpare Şerbeti | | Kadayıf Tatlısı Şerbeti | | Baklava Şerbeti | | Şerbet Nasıl Yapılır | | Meyan Şerbeti | | Şerbet Çeşitleri | | Süt Şerbeti | | Hazır Kadayıf Şerbeti | | Şerbet | | Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır | | Bitkisel Şerbet | | Meyan Kökü Şerbeti | | Bebek Şerbeti | | Bal Şerbeti | | Tatlı Şerbeti | | Şekerpare Şerbeti | | Sütlü Şerbet | | Künefe Şerbeti | | Badem Şerbeti | | Revani Şerbeti | | Reyhan Şerbeti | | Etimek Şerbeti | | Lohusa Şerbeti | | Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır | | Nar Şerbeti | | Kadayıf Şerbeti | | Gül Şerbeti | | Demirhindi Şerbeti | | Kızılcık Şerbeti | | Osmanlı Şerbetleri | Popüler İçerik | Bebek Şerbeti Bebek şerbeti, uzun yıllardan beri değişmeyen ve eskimeyen bir gelenektir. Bir anne bebeğini dünyaya getirdiği andan itibaren evde yapılıp ve gelen mi... | Bal Şerbeti Bal Şerbeti: Bal birçok hastalığa deva çare olmuştur. Büyüklerimiz alimler her daim balı önermişler bol bol tüketmemizi tavsiye etmişlerdir. Peygamber... | Tatlı Şerbeti Tatlı Şerbeti, Tatlı şerbeti yapmak zor bir iştir. Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı da farklıdır. İyi bir tatlı şerbeti yapmak pratik meydana gelme... | Şekerpare Şerbeti Şekerpare ŞerbetiŞerbet Osmanlı'dan günümüze kadar gelmiş. Şerbet birçok şekilde tüketilir. Bitki şerbeti, tatlı şerbeti ve sütlü şerbetler gibi daha ... | Sütlü Şerbet Sütlü Şerbet, Süt, şeker ve su ile yapılan ve birçok tatlıda tercih edilen bir şerbet çeşididir. Tatlılarda, kek ve pastalarda verdiği lezzet ve aroma... | Künefe Şerbeti Künefe ŞerbetiKünefe, Hatay İlimize özgü lezzetli ve harika bir tatlıdır. Her tatlının olmazsa olmazı olan şerbetimiz bu bu tatlımızı da dahada güzell... | |