Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Şerbet

Şerbet

Şerbet, meyve aromalarıyla şekerli suyun karışımından elde edilen, Türk mutfağının geleneksel içeceklerinden biridir. Bin bir türlü çeşidiyle sofraların vazgeçilmez içeceklerindendir. Özellikle Türk toplumunda eski Osmanlı geleneği olarak, ramazan ayında hemen hemen her hanenin iftar sofrasını süslemektedir. Şerbetin ramazan ayında bu denli tercih edilmesinin en önemli nedeni ise vücutta sıvı şeker dengesini sağlaması ve sindirime yardımcı olmasıdır.
Girişte de söylediğimiz gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.
  • Karışık meyve şerbeti
  • Limon şerbeti
  • Limonlu nane şerbeti
  • Böğürtlen şerbeti
  • Kızılcık şerbeti
  • Kuşburnu şerbeti
  • Meyan kökü şerbeti
  • Elma şerbeti
  • Safran şerbeti
  • Üzüm şerbeti
  • Koruk şerbeti
  • Reyhan şerbeti
  • Sirkencübin şerbeti
  • Demirhindi şerbeti
  • Hibiskus şerbeti
  • Hurma şerbeti
  • Menekşe şerbeti
  • Gelincik şerbeti
  • Kakule şerbeti
  • Vişne şerbeti
  • Portakal şerbeti
  • Çilek şerbeti
  • Şeftali şerbeti
Bu özel şerbetlere ek olarak bir de şerbetli tatlılar için kullanılan şerbetler vardır. Birçok insan hala şerbet yapımını bilmemekte ya da eksik bilmektedir. Şerbet yapımında en çok karşılaşılan sorun ise yapılan şerbetin çok kısa sürede şekerlenmesidir. Çoğu insan bu durumdan şikâyetçidir.

Peki ne yapmak gerek bu şerbetin şekerlenmesini önlemek için?


Yapılacak şey aslında çok basit. Bildiğimiz gibi şerbetin asıl maddeleri su ve şekerdir. Bu şekerlenmeyi önleyecek olan gizli formülümüz ise biraz tuz ve bir parça limondur. Şerbeti yapmaya başladığımızda ilk önce şeker ve suyu bir güzel karıştırmalıyız. Bu çok önemlidir. Şekerin su içerisinde çözünmesini kolaylaştırır, şekerlenmeyi geciktirir. Bir tutam tuzu da başlangıçta karışımımızın içerisine karıştırırız. Bu olayda püf nokta ise şerbeti ocaktan almadan 15 dakika kadar önce bir miktar limon suyunu şerbetin içine eklemektir. Bu detaylar tatlılarımızın şekerlenmesini önemli ölçüde azaltacaktır.

Tatlı şerbetlerinde ikinci sıklıkta karşılaşılan sorun ise şerbetin tatlıya ne zaman döküleceği konusudur. Aslında bunun için standart bir yöntem yoktur. Çünkü her tatlının hamuru, hamurunun yoğunluğu birbirinden farklıdır. Mesela şekerpare için yapılan bir şerbet çok sıcak olmamalı, ılık ya da sıcağa biraz daha yakın olmalıdır tatlının şerbeti iyice çekebilmesi için. Baklava gibi kıtır, hamuru tek tek açılan tatlılarda şerbet ılık tatlı soğuk olmalıdır tatlının hamurlaşmaması için.

Son Güncelleme : 19.01.2024 11:14:34
Şerbet ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Şerbet Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Şerbet"
Özellikle ramazan ayında orucumuzu açarken muhteşem oluyor. Osmanlı İmparatorluğunun vazgeçilmez içeceği.
Hakan . 08.09.2018 19:41:43
CEVAP YAZ
Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır
Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır
Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır, Hazır kadayıf marketlerde satılan ve düşük maliyetli bir tatlıdır. Kuru bir şekilde ağzı sıkıca kapatılmış paketler içinde bayatlamasını engellemek amacıyla heva alması engellenerek muhafaza edilen hazır kadayıf t...
Sütlü Şerbet
Sütlü Şerbet
Sütlü Şerbet, Süt, şeker ve su ile yapılan ve birçok tatlıda tercih edilen bir şerbet çeşididir. Tatlılarda, kek ve pastalarda verdiği lezzet ve aroma ile oldukça sık tercih edilmektedir. Sütlü şerbet ile ilgili birçok tarif bulunmaktadır. Bu tarifle...
Kabızlık İçin Bal Şerbeti
Kabızlık İçin Bal Şerbeti
Kabızlık İçin Bal Şerbeti, Halk arasında kabızlık olarak bilinen rahatsızlığın dışkının sert olması, yaparken güçlük çekilmesi ve düzenli aralıklarla yapılamaması şeklinde ifade edebilirim. Balın cildimize, saçlarımıza, sesimize, kilo vermemize kısac...
Mevlüt Şerbeti
Mevlüt Şerbeti
Mevlüt Şerbeti, Mevlüt'ün anlamı doğmak, doğum zamanı, doğum yeri manasındadır. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğumunu kutlamak için yapılan bir tören bir adettir. Mevlüt doğum, ölüm, sünnet töreni, asker uğurlama ve karşılama, evlilik gibi ö...
Hazır Şekerpare Şerbeti
Hazır Şekerpare Şerbeti
Hazır şekerpare şerbeti: Ülkemizde şeker ve tatlı ürünler çok rağbet görmekte ve fazlası ile tüketilmektedir. Gerek bayramlarda gerek özel günlerde hatta “şekerim düştü bahanesi” ile her fırsatta tatlı ve şeker çeşitlerini tüketmek ülkece vazgeçemedi...
Kemalpaşa Tatlısı Şerbeti Nasıl Yapılır
Kemalpaşa Tatlısı Şerbeti Nasıl Yapılır
Kemalpaşa tatlısı şerbeti nasıl yapılır, Kemal Paşa tatlısı genellikle hazır olarak satılmaktadır. Bu Kemalpaşa tatlıları evde yapılan şerbetle tatlandırılır. Şerbetin yapılışı çok kolaydır. Kemalpaşa tatlısının şerbeti 15 dakika kadar kısa bir süred...
Kadayıf Tatlısı Şerbeti
Kadayıf Tatlısı Şerbeti
Kadayıf tatlısı şerbeti; benim için bu tatlının yapımının en önemli aşamasıdır. Kadayıf tatlısı çok kolay yumuşayan ve yumuşadığında da lezzetini kaybeden bir tatlı çeşididir. Bu nedenle eğer kadayıf tatlısı yapmaya karar vermiş iseniz öncelikle şuru...
Bitkisel Şerbet
Bitkisel Şerbet
Bitkisel ŞerbetBirçok çeşidi bulunan bitkisel şerbet özellikle kış aylarında oldukça fazla tüketilen ve doğal olması nedeniyle oldukça sağlıklı ve faydalı bir içecektir. Üzüm, koruk, şeftali, kızılcık, elma, ahududu, böğürtlen ve reyhan gibi birçok b...
Hazır Lohusa Şerbeti
Hazır Lohusa Şerbeti
Hazır Lohusa Şerbeti, lohusa şerbeti Osmanlılardan bu yana günümüze kadar ulaşan en güzel geleneklerimizden biridir. Osmanlı döneminde sarayda doğum olduğu zaman doğumu müjdelemek için sürahilere doldurulan lohusa şerbeti gelen misafirlere ikram edil...
Baklava Şerbeti
Baklava Şerbeti
Baklava şerbeti, tatlının yapımından daha önemli olan ve dikkat edilmesi gereken bir husustur. Tatlınızın tadı ve kıvamı ne kadar güzel olursa olsun asıl önemli olan şerbetin yapım ve döküm aşamasıdır. Uygun kıvamda dökülmeyen şerbet ya da sıcaklığın...
Ballı Şerbet
Ballı Şerbet
Ballı şerbet, en faydalı içeceklerden biridir. Çünkü bal birçok hastalığa deva olan bir yiyecektir. Balın faydalarını hemen herkes bilir. Bu yüzden tarih boyunca bal her zaman tavsiye edilmiştir. Peygamber efendimiz (Sav) her zaman balı tavsiye etmiş...
Bal Şerbeti
Bal Şerbeti
Bal Şerbeti: Bal birçok hastalığa deva çare olmuştur. Büyüklerimiz alimler her daim balı önermişler bol bol tüketmemizi tavsiye etmişlerdir. Peygamber efendimiz (S. A. V) bile böbrek sancılarına birebirdir kullanınız demiştir. Peygamber efendimiz (S....

 

Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır
Sütlü Şerbet
Kabızlık İçin Bal Şerbeti
Mevlüt Şerbeti
Hazır Şekerpare Şerbeti
Kemalpaşa Tatlısı Şerbeti Nasıl Yapılır
Kadayıf Tatlısı Şerbeti
Bitkisel Şerbet
Hazır Lohusa Şerbeti
Baklava Şerbeti
Ballı Şerbet
Bal Şerbeti
Hazır Künefe Şerbeti
Tatlı Şerbeti
Osmanlı Şerbeti
Künefe Şerbeti
Limon Şerbeti
Lohusa Şerbeti
Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır
Nar Şerbeti
Şerbet Çeşitleri
Bebek Şerbeti
Hazır Kadayıf Şerbeti
Şerbet
Meyan Şerbeti
Etimek Şerbeti
Gül Şerbeti
Kızılcık Şerbeti
Badem Şerbeti
Şerbet Nasıl Yapılır
Popüler İçerik
Hazır Künefe Şerbeti
Hazır Künefe Şerbeti
Hazır künefe şerbeti, künefe Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen yöresel bir tatlı türüdür. Hatay iline ait bir lezzet olarak bilinen künefe şerb...
Tatlı Şerbeti
Tatlı Şerbeti
Tatlı Şerbeti, Tatlı şerbeti yapmak zor bir iştir. Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı da farklıdır. İyi bir tatlı şerbeti yapmak pratik meydana gelme...
Osmanlı Şerbeti
Osmanlı Şerbeti
Osmanlı şerbeti, atalarımız olan Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan birçok meyve türünden yapılan meyve suyu olarak tüketilebilen şerbet türüdür...
Limon Şerbeti
Limon Şerbeti
Limon Şerbeti, Günümüzde bazı yörelerde nişan, söz kesildiğinde, düğünde, sünnet törenlerinde yada yeni doğum yapan kişilere hayırlı olsun ziyaretleri...
Künefe Şerbeti
Künefe Şerbeti
Künefe ŞerbetiKünefe, Hatay İlimize özgü lezzetli ve harika bir tatlıdır. Her tatlının olmazsa olmazı olan şerbetimiz bu bu tatlımızı da dahada güzell...
Nar Şerbeti
Nar Şerbeti
Nar ŞerbetiNar cenneti diye bilinen Mersin'in Gülnar ilçesi ve çevre köylerinde yetişen gül gibi kırmızı taze nardan elde edilen şekerli içecektir. Ni...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır
Sütlü Şerbet
Kabızlık İçin Bal Şerbeti
Mevlüt Şerbeti
Hazır Şekerpare Şerbeti
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024