Şerbet Şerbet, meyve aromalarıyla şekerli suyun karışımından elde edilen, Türk mutfağının geleneksel içeceklerinden biridir. Bin bir türlü çeşidiyle sofraların vazgeçilmez içeceklerindendir. Özellikle Türk toplumunda eski Osmanlı geleneği olarak, ramazan ayında hemen hemen her hanenin iftar sofrasını süslemektedir. Şerbetin ramazan ayında bu denli tercih edilmesinin en önemli nedeni ise vücutta sıvı şeker dengesini sağlaması ve sindirime yardımcı olmasıdır. Girişte de söylediğimiz gibi bir çok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz - Karışık meyve şerbeti
- Limon şerbeti
- Limonlu nane şerbeti
- Böğürtlen şerbeti
- Kızılcık şerbeti
- Kuşburnu şerbeti
- Meyan kökü şerbeti
- Elma şerbeti
- Safran şerbeti
- Üzüm şerbeti
- Koruk şerbeti
- Reyhan şerbeti
- Sirkencübin şerbeti
- Demirhindi şerbeti
- Hibiskus şerbeti
- Hurma şerbeti
- Menekşe şerbeti
- Gelincik şerbeti
- Kakule şerbeti
- Vişne şerbeti
- Portakal şerbeti
- Çilek şerbeti
- Şeftali şerbeti
Bu özel şerbetlere ek olarak bir de şerbetli tatlılar için kullanılan şerbetler vardır. Bir çok insan hala şerbet yapımını bilmemekte ya da eksik bilmektedir. Şerbet yapımında en çok karşılaşılan sorun ise yapılan şerbetin çok kısa sürede şekerlenmesidir. Çoğu insan bu durumdan şikayetçidir.
Peki ne yapmak gerek bu şerbetin şekerlenmesini önlemek için?
Yapılacak şey aslında çok basit. Bildiğimiz gibi şerbetin asıl maddeleri su ve şekerdir. Bu şekerlenmeyi önleyecek olan gizli formülümüz ise biraz tuz ve bir parça limondur. Şerbeti yapmaya başladığımızda ilk önce şeker ve suyu bir güzel karıştırmalıyız. Bu çok önemlidir. Şekerin su içerisinde çözünmesini kolaylaştırır, şekerlenmeyi geciktirir. Bir tutam tuzu da başlangıçta karışımımızın içerisine karıştırırız. Bu olayda püf nokta ise şerbeti ocaktan almadan 15 dakika kadar önce bir miktar limon suyunu şerbetin içine eklemektir. Bu detaylar tatlılarımızın şekerlenmesini önemli ölçüde azaltacaktır. Tatlı şerbetlerinde ikinci sıklıkta karşılaşılan sorun ise şerbetin tatlıya ne zaman döküleceği konusudur.Aslında bunun için standart bir yöntem yoktur. Çünkü her tatlının hamuru, hamurunun yoğunluğu birbirinden farklıdır. Mesela şekerpare için yapılan bir şerbet çok sıcak olmamalı, ılık ya da sıcağa biraz daha yakın olmalıdır tatlının şerbeti iyice çekebilmesi için. Baklava gibi kıtır, hamuru tek tek açılan tatlılarda şerbet ılık tatlı soğuk olmalıdır tatlının hamurlaşmaması için.
Son Güncelleme : 27.11.2018 01:39:29 Şerbet ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 1 Yorum Yapılmış "Şerbet" Özellikle ramazan ayında orucumuzu açarken muhteşem oluyor. Osmanlı İmparatorluğunun vazgeçilmez içeceği. Hakan . 08.09.2018 19:41:43 CEVAP YAZ |  | Badem Şerbeti | Badem şerbeti, aslında Osmanlıdan günümüze kadar gelmiş olan bir kültürdür. Bu şerbet aslında herhangi bir tatlı içerisinde kullanılmayan ve insanlar tarafından gerek lezzeti nedeni ile gerekse faydaları nedeni ile bolca tüketilen bir içecektir. Faka... |  | Revani Şerbeti | Revani şerbeti pek çok kişi tarafından kolaylıkla hazırlanabilen bir şerbet olarak görülmektedir. Ancak bazı noktalara dikkat edilmediği takdirde hazırlayacağınız şerbetin tadı olmayacak ve revaniniz de dilediğiniz tadı bulamayacaktır. Bazıları şerbe... |  | Reyhan Şerbeti | Reyhan şerbeti, özellikle ramazan ayında çok fazla tercih edilir. Diğer adı da fesleğendir. Ben reyhanı,salata ve bazı çorbalarda da kullanıyorum. Hoş koku ve tat veriyor. Reyhanın harika lezzetinin yanı sıra, bir çok faydası da vardır. Bağırsak sanc... |  | Etimek Şerbeti | Etimek Şerbeti, diğer tatlı şerbetlerin den biraz farklıdır. Etimek çok hafif bir hamurdan elde edildiği için koyu kıvamlı bir şerbet hazırlayacağınız tatlının lezzeti için pek iyi sonuç vermeyebilir. Size vereceğimiz bu tarif ile sizde etimek tatlıs... |  | Lohusa Şerbeti | Lohusa şerbeti, Lohusa şerbeti yeni doğum yapılmış evde 40 gün süreyle yapılabilen ve gelen misafirlere ikram edilen bir şerbettir. Günümüzde sağlıksız, gazlı içecekler maalesef ki eski adetlerimizi unutturdu. Fakat, anadolu da terk edilmeyen yüzyıll... |  | Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır | Baklava şerbeti nasıl yapılır, baklava Türk mutfağının olmazsa olmaz bir tatlısıdır. Baklava yapmak marifet istediği gibi onun şerbetini yapabilmek yani kıvamını tutturmak ayrı bir beceri ve marifet istemektedir. Türkiye de en güzel ve lezzetli bakla... |  | Nar Şerbeti | Nar ŞerbetiNar cenneti diye bilinen Mersin'in Gülnar ilçesi ve çevre köylerinde yetişen gül gibi kırmızı taze nardan elde edilen şekerli içecektir. Nişan, söz gibi özel günlerde ailelerin anlaşması sonucunda, ağızları tatlı olsun diye tören yapılarak... |  | Kadayıf Şerbeti | Kadayıf Şerbeti, Hangi tatlı çeşidinde olursa olsun tatlının şerbeti çok önemlidir. Şerbetin koyuluğu şeker oranı tatlıya lezzetini tamamlamaktadır. Hatta tatlıyı tatlı yapan şerbetidir. Bu nedenle şerbet yaparken püf noktalara dikkat edilmesi gerekm... |  | Gül Şerbeti | Gül şerbeti, Osmanlılardan günümüze kadar gelen harika bir lezzettir. Osmanlıda her sofrada mutlaka bulunurmuş. Özellikle, yemeğe başlamadan yada yemek geçişlerinde kullanılırmış. Çünkü; gül şerbeti mideyi rahatlatır ve yemekler arasındaki geçişte da... |  | Demirhindi Şerbeti | Demirhindi Şerbeti; Arapça'dan adı Hint hurması anlamına gelen tamr-i hindi'den gelmekte olan demirhindi, baklagiller familyasından olup köken olarak Afrika'da özellikle Hindistan ve Mısır'da yetiştirilen bir bitkidir. Hint, Orta Doğu ve Güney Doğu ... |  | Kızılcık Şerbeti | Kızılcık şerbeti, fayda açısında son derece faydalı içeceklerden diridir. Kızılcığın çok çeşitli işlemlerden geçerek suyundan elde edilen şerbet ile birçok insan fayda görürken, birçok insan da lezzetinden yararlanır. Günümüzde en çok çocukların ihti... |  | Osmanlı Şerbetleri | Osmanlı şerbetleri, şerbet, meyve, baharat, meyve çiçekleri gibi ürünlerden yapılan içeceklerdir. Osmanlı döneminde şerbetlere oldukça önem verilmekteydi. Daha çok serinlemek, susuzluk ihtiyacını gidermek ve şifa amacıyla tüketilmiştir. Bazı hastalık... | | | Hazır Şekerpare Şerbeti | | Kadayıf Tatlısı Şerbeti | | Baklava Şerbeti | | Şerbet Nasıl Yapılır | | Meyan Şerbeti | | Şerbet Çeşitleri | | Süt Şerbeti | | Hazır Kadayıf Şerbeti | | Şerbet | | Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır | | Bitkisel Şerbet | | Meyan Kökü Şerbeti | | Bebek Şerbeti | | Bal Şerbeti | | Tatlı Şerbeti | | Şekerpare Şerbeti | | Sütlü Şerbet | | Künefe Şerbeti | | Badem Şerbeti | | Revani Şerbeti | | Reyhan Şerbeti | | Etimek Şerbeti | | Lohusa Şerbeti | | Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır | | Nar Şerbeti | | Kadayıf Şerbeti | | Gül Şerbeti | | Demirhindi Şerbeti | | Kızılcık Şerbeti | | Osmanlı Şerbetleri | Popüler İçerik | Bebek Şerbeti Bebek şerbeti, uzun yıllardan beri değişmeyen ve eskimeyen bir gelenektir. Bir anne bebeğini dünyaya getirdiği andan itibaren evde yapılıp ve gelen mi... | Bal Şerbeti Bal Şerbeti: Bal birçok hastalığa deva çare olmuştur. Büyüklerimiz alimler her daim balı önermişler bol bol tüketmemizi tavsiye etmişlerdir. Peygamber... | Tatlı Şerbeti Tatlı Şerbeti, Tatlı şerbeti yapmak zor bir iştir. Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı da farklıdır. İyi bir tatlı şerbeti yapmak pratik meydana gelme... | Şekerpare Şerbeti Şekerpare ŞerbetiŞerbet Osmanlı'dan günümüze kadar gelmiş. Şerbet birçok şekilde tüketilir. Bitki şerbeti, tatlı şerbeti ve sütlü şerbetler gibi daha ... | Sütlü Şerbet Sütlü Şerbet, Süt, şeker ve su ile yapılan ve birçok tatlıda tercih edilen bir şerbet çeşididir. Tatlılarda, kek ve pastalarda verdiği lezzet ve aroma... | Künefe Şerbeti Künefe ŞerbetiKünefe, Hatay İlimize özgü lezzetli ve harika bir tatlıdır. Her tatlının olmazsa olmazı olan şerbetimiz bu bu tatlımızı da dahada güzell... | |