Lohusa Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Lohusa Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Lohusa şerbeti, Lohusa şerbeti yeni doğum yapılmış evde 40 gün süreyle yapılabilen ve gelen misafirlere ikram edilen bir şerbettir. Günümüzde sağlıksız, gazlı içecekler maalesef ki eski adetlerimizi unutturdu. Fakat, Anadolu'da terk edilmeyen yüzyıllardır yapılan harika bir lezzettir. Adana ve Mersinde kaynar olarak bilinir. Doğumdan sonra ister hastane odasında isterse evinizde gelen misafirlere rahatlıkla ikram edebileceğiniz harika bir şerbettir. Yanında küçük, küçük kurabiyelerde oldukça hoş olacaktır. Doğum yapan kadınlarda süt yapar ve sütün kalitesini arttırır. Çok fazla şekerli olduğundan tam bir kalori deposudur. Doğum yapan annelerin, lohusalık dönemlerindekilo almalarında önemli bir rolü vardır. Lohusa şerbeti annedeki mide rahatsızlıklarında da faydalıdır. Ayrıca sakinleştirici etkisi sayesinde, sakin bir anne çocuk ilişkisini sağlar. İçerisinde birçok faydalı besin barındırır. İçerisindeki malzemeler tek tek yapıldığında da tam bir şifa kaynağıdır.

Tarçın, bağırsak iltihaplanmalarında etkilidir, gaz söktürür, öksürüğü ve ishali keser. Ayrıca karbonhidrat oranı fazla olan besinleri tarçınla tatlandırdığınız zaman, kandaki şeker seviyesini düşürür. Zencefil, soğuk algınlığında vücut ısısını yükseltir ve rahatlamayı sağlar. Sindirim sistemi, öksürük ve mide bulantısı gibi birçok rahatsızlıkta fayda sağlar. Ihlamur ve karanfilde öksürük ve balgamda muhteşem bir ikilidir. Karanfil ağız içi iltihaplarda da faydalıdır. İştah açıcı etkisi de vardır. Damak tadınıza göre içerisine koyduğunuz malzemenin, azlığına veya çokluğuna karar verebilirsiniz. Ben özellikle karanfilin yoğun bir şekilde hissedildiği, lohusa şerbetinin lezzetinin daha hoş olduğuna inananlardanım. Çok fazla tatlı sevmezseniz, suyunu fazlalaştırabilirsiniz. Fakat, pişme aşamasında çok tatlı olup soğuduğu zaman şekerinin azaldığını da unutmamak gerekir. Çoğunlukla lohusa şerbeti yapımında, malzemeler temiz bir tülbent içerisine konulup kaynatılıyor. Ben hepsinin bir arada kaynatıp daha sonra bir süzgeç yardımıyla süzülmesini, daha pratik buluyorum. Üstelik malzemelerde daha iyi özleşiyorlar. Lohusa şerbetinin lezzeti malzemelerinin kalitesine de bağlıdır. Bu sebepten malzemeleri alırken dikkat etmek gerekir.


Lohusa şerbeti malzemeleri

  • 2-3 tane yenibahar
  • 2-3 tane havlıcan
  • 1 tane muskat
  • 15-20 tane karanfil
  • 2.5 litre su
  • 2 su bardağı esmer şeker
  • Yarım kilo lohusa şekeri

Lohusa şerbeti nasıl yapılır?


Bütün malzemeleri, tencereye koyun ve kaynatın. Yarım saat kadar kaynamaya devam etsin. Kaynama aşamasında sık sık tadını kontrol edip damak tadınıza göre suyunda ekleme yapabilirsiniz. Yarım saat sonra lohusa şerbetini ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra süzüp, ağzı kapalı bir şişeye alın. İster sıcak ister soğuk servis yapabilirsiniz. Servis yaparken, lohusa şerbetini koyduğunuz bardakların üzerini iri doğranmış ceviz ya da fındıkla süsleyebilirsiniz.

Lohusa Şerbeti Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lohusa Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Lohusa Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Bitkisel Şerbet Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bitkisel Şerbet Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kadayıf Tatlısı Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Künefe Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Künefe Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Süt Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Süt Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etimek Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Etimek Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Revani Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Revani Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şerbet Nasıl Yapılır?

Şerbet Nasıl Yapılır?

Osmanlı Şerbetleri Tarifi ve Malzemeleri

Osmanlı Şerbetleri Tarifi ve Malzemeleri

Şerbet Tarifi ve Malzemeleri

Şerbet Tarifi ve Malzemeleri

Osmanlı Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Osmanlı Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Badem Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Badem Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Şerbet Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Şerbet Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Şerbet, Süt, şeker ve su ile yapılan ve birçok tatlıda tercih edilen bir şerbet çeşididir. Tatlılarda, kek ve pastalarda verdiği lezzet ve aroma ile oldukça sı[...]

Ballı Şerbet Tarifi ve Malzemeleri

Ballı Şerbet Tarifi ve Malzemeleri

Ballı şerbet, en faydalı içeceklerden biridir. Çünkü bal birçok hastalığa deva olan bir yiyecektir. Balın faydalarını hemen herkes bilir. Bu yüzden tarih boyunca bal [...]

Şekerpare Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Şekerpare Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Şerbet Osmanlı'dan günümüze kadar gelmiş. Şerbet birçok şekilde tüketilir. Bitki şerbeti, tatlı şerbeti ve sütlü şerbetler gibi daha birçok şekilde yapılmaktadı[...]

Meyan Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Meyan Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Meyan şerbeti, özellikle Ülkemizde Güneydoğu Anadolu mutfağında özel bir yere sahip içecek çeşitlerindendir. Meyan şerbeti meyan kökü adı verilen bir bitkiden yapıl[...]

Nar Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Nar Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Nar Şerbeti, Nar cenneti diye bilinen Mersin'in Gülnar ilçesi ve çevre köylerinde yetişen gül gibi kırmızı taze nardan elde edilen şekerli içecektir. Nişan, söz gibi [...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6