Tatlı Şerbeti Tatlı Şerbeti, Tatlı şerbeti yapmak zor bir iştir. Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı da farklıdır. İyi bir tatlı şerbeti yapmak pratik meydana gelmediği benzeri şerbetin kıvamını tutturmak herkesin yapabileceği bir şey değil. Örneğin, Şekerpare, kalburabastı benzeri hamurlu tatlılarda şerbetin çok sıcak olması ve yoğun olmaması gerekir ki tatlı şerbeti hızlı çeksin. Lokma tatlısı gibi mayalı hamurdan bir tatlı yapıyorsanız, çok cıvık bir şerbet olmaması gerekir. Baklava şerbeti de zor bir şerbet türüdür. Yufkası tek tek açılan tatlılarda tatlının çeşidine yönelik şerbet ayarı değişim gösterir. Örneğin burma baklava benzeri hamur yoğunluğu az ve gevrek tatlılarda şerbetin ılık,tatlının soğuk olması gerekli ki gevrekliği kaybolmasın. Meşhur Antep baklavasının yapılışını televizyonda kesinlikle görmüşsünüzdür.Şerbet eklenirken hem tatlı, hem şerbet sıcaktır ve baklava şerbetin içerisinde kaynar. Şayet siz evde yaptığınız baklavaya aynı işlemi uygularsanız, baklava hamur gibi olabilir. Çünkü imalathanelerdeki açma ve pişirme metotları evdekilerden daha değişiktir.
Baklava Şerbeti İçin Malzemeler - 40 cm ölçüdeki yuvarlak bir tepsi baklava için,
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 1 koca dilim limon
- Bir çay kaşığının üçte biri tuz
Şerbetin Yapılışı Tatlı şerbeti ya da baklava şerbeti için dikkat edilecek bazı noktalar da var. Şeker, su, tuz ve limonu tencereye koyup, ocağın altını açın. Şeker eriyene dek karıştırın. Bu ilk karıştırmayı yapmadığınız zaman şerbet daha hızlı şekerlenecektir. Tuz da şekerlenmeyi engellemek için etkili bir metot. İçine limonu kabuklu atmayacaksanız, çeyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dakika önce ekleyin. Ocaktan almadan hemen önce eklerseniz, şerbet şekerlenecektir. Şerbet tamamıyla kaynamaya başladıktan sonra, altını kısıp tam 30 dakika kaynatmaya devam edin. Kıvamına gelen bir şerbetin, kaynarken çıkardığı ses ilk kaynamaya başladığı zamankinden farklıdır. Baştakine göre baloncuklar da irileşmiş olacaktır. Şerbetin kıvamı oldukça yoğun olmalıdır ki, tatlı şerbeti hemen içerisine çekip, hamurlaşmasın. Eğer kat kat açılmış, gevrek bir tatlıysa şerbeti ılının caya kadar bekletip sonra tatlıya dökün. Eğer tatlınız biraz kalın ve sertse şerbeti ocaktan alır almaz dökün ve üstünü kapatın ki sert kalmasın. Ben yaptığım baklavaya şerbeti ocaktan aldıktan 15 dakika sonra dökerim. Çünkü çok gevrek bir baklava olmuştu. Şerbetin bekletme süresi de oda sıcaklığına bağlı olarak değişir. Soğuk bir mutfaktaki 15 dakikayla, sıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmayacaktır. Burası sıcak bir yer olduğu için benim şerbeti 15 dakika bekletmem yeterli geldi. Soğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olabilir büyük ihtimalle. Özetle soğuk tatlıya ılık şerbet dökülecek. Şimdiden afiyet olsun. Son Güncelleme : 29.11.2018 18:49:31 Tatlı Şerbeti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 0 Yorum Yapılmış "Tatlı Şerbeti" Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin |  | Badem Şerbeti | Badem şerbeti, aslında Osmanlıdan günümüze kadar gelmiş olan bir kültürdür. Bu şerbet aslında herhangi bir tatlı içerisinde kullanılmayan ve insanlar tarafından gerek lezzeti nedeni ile gerekse faydaları nedeni ile bolca tüketilen bir içecektir. Faka... |  | Revani Şerbeti | Revani şerbeti pek çok kişi tarafından kolaylıkla hazırlanabilen bir şerbet olarak görülmektedir. Ancak bazı noktalara dikkat edilmediği takdirde hazırlayacağınız şerbetin tadı olmayacak ve revaniniz de dilediğiniz tadı bulamayacaktır. Bazıları şerbe... |  | Reyhan Şerbeti | Reyhan şerbeti, özellikle ramazan ayında çok fazla tercih edilir. Diğer adı da fesleğendir. Ben reyhanı,salata ve bazı çorbalarda da kullanıyorum. Hoş koku ve tat veriyor. Reyhanın harika lezzetinin yanı sıra, bir çok faydası da vardır. Bağırsak sanc... |  | Etimek Şerbeti | Etimek Şerbeti, diğer tatlı şerbetlerin den biraz farklıdır. Etimek çok hafif bir hamurdan elde edildiği için koyu kıvamlı bir şerbet hazırlayacağınız tatlının lezzeti için pek iyi sonuç vermeyebilir. Size vereceğimiz bu tarif ile sizde etimek tatlıs... |  | Lohusa Şerbeti | Lohusa şerbeti, Lohusa şerbeti yeni doğum yapılmış evde 40 gün süreyle yapılabilen ve gelen misafirlere ikram edilen bir şerbettir. Günümüzde sağlıksız, gazlı içecekler maalesef ki eski adetlerimizi unutturdu. Fakat, anadolu da terk edilmeyen yüzyıll... |  | Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır | Baklava şerbeti nasıl yapılır, baklava Türk mutfağının olmazsa olmaz bir tatlısıdır. Baklava yapmak marifet istediği gibi onun şerbetini yapabilmek yani kıvamını tutturmak ayrı bir beceri ve marifet istemektedir. Türkiye de en güzel ve lezzetli bakla... |  | Nar Şerbeti | Nar ŞerbetiNar cenneti diye bilinen Mersin'in Gülnar ilçesi ve çevre köylerinde yetişen gül gibi kırmızı taze nardan elde edilen şekerli içecektir. Nişan, söz gibi özel günlerde ailelerin anlaşması sonucunda, ağızları tatlı olsun diye tören yapılarak... |  | Kadayıf Şerbeti | Kadayıf Şerbeti, Hangi tatlı çeşidinde olursa olsun tatlının şerbeti çok önemlidir. Şerbetin koyuluğu şeker oranı tatlıya lezzetini tamamlamaktadır. Hatta tatlıyı tatlı yapan şerbetidir. Bu nedenle şerbet yaparken püf noktalara dikkat edilmesi gerekm... |  | Gül Şerbeti | Gül şerbeti, Osmanlılardan günümüze kadar gelen harika bir lezzettir. Osmanlıda her sofrada mutlaka bulunurmuş. Özellikle, yemeğe başlamadan yada yemek geçişlerinde kullanılırmış. Çünkü; gül şerbeti mideyi rahatlatır ve yemekler arasındaki geçişte da... |  | Demirhindi Şerbeti | Demirhindi Şerbeti; Arapça'dan adı Hint hurması anlamına gelen tamr-i hindi'den gelmekte olan demirhindi, baklagiller familyasından olup köken olarak Afrika'da özellikle Hindistan ve Mısır'da yetiştirilen bir bitkidir. Hint, Orta Doğu ve Güney Doğu ... |  | Kızılcık Şerbeti | Kızılcık şerbeti, fayda açısında son derece faydalı içeceklerden diridir. Kızılcığın çok çeşitli işlemlerden geçerek suyundan elde edilen şerbet ile birçok insan fayda görürken, birçok insan da lezzetinden yararlanır. Günümüzde en çok çocukların ihti... |  | Osmanlı Şerbetleri | Osmanlı şerbetleri, şerbet, meyve, baharat, meyve çiçekleri gibi ürünlerden yapılan içeceklerdir. Osmanlı döneminde şerbetlere oldukça önem verilmekteydi. Daha çok serinlemek, susuzluk ihtiyacını gidermek ve şifa amacıyla tüketilmiştir. Bazı hastalık... | | | Hazır Şekerpare Şerbeti | | Kadayıf Tatlısı Şerbeti | | Baklava Şerbeti | | Şerbet Nasıl Yapılır | | Meyan Şerbeti | | Şerbet Çeşitleri | | Süt Şerbeti | | Hazır Kadayıf Şerbeti | | Şerbet | | Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır | | Bitkisel Şerbet | | Meyan Kökü Şerbeti | | Bebek Şerbeti | | Bal Şerbeti | | Tatlı Şerbeti | | Şekerpare Şerbeti | | Sütlü Şerbet | | Künefe Şerbeti | | Badem Şerbeti | | Revani Şerbeti | | Reyhan Şerbeti | | Etimek Şerbeti | | Lohusa Şerbeti | | Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır | | Nar Şerbeti | | Kadayıf Şerbeti | | Gül Şerbeti | | Demirhindi Şerbeti | | Kızılcık Şerbeti | | Osmanlı Şerbetleri | Popüler İçerik | Meyan Kökü Şerbeti Meyan kökü şerbeti, ülkemizde en fazla güney illerimizde yapılan serinletici bir tariftir. Özellikle Adana'da çok tüketilir. Sıcak yaz günlerinde, ram... | Bebek Şerbeti Bebek şerbeti, uzun yıllardan beri değişmeyen ve eskimeyen bir gelenektir. Bir anne bebeğini dünyaya getirdiği andan itibaren evde yapılıp ve gelen mi... | Bal Şerbeti Bal Şerbeti: Bal birçok hastalığa deva çare olmuştur. Büyüklerimiz alimler her daim balı önermişler bol bol tüketmemizi tavsiye etmişlerdir. Peygamber... | Şekerpare Şerbeti Şekerpare ŞerbetiŞerbet Osmanlı'dan günümüze kadar gelmiş. Şerbet birçok şekilde tüketilir. Bitki şerbeti, tatlı şerbeti ve sütlü şerbetler gibi daha ... | Sütlü Şerbet Sütlü Şerbet, Süt, şeker ve su ile yapılan ve birçok tatlıda tercih edilen bir şerbet çeşididir. Tatlılarda, kek ve pastalarda verdiği lezzet ve aroma... | Künefe Şerbeti Künefe ŞerbetiKünefe, Hatay İlimize özgü lezzetli ve harika bir tatlıdır. Her tatlının olmazsa olmazı olan şerbetimiz bu bu tatlımızı da dahada güzell... | |