Bal Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Bal Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Bal Şerbeti:

Bal, birçok hastalığa karşı şifa kaynağı olarak bilinir. Tarih boyunca büyüklerimiz ve alimler, balın tüketilmesini tavsiye etmişlerdir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bile balın böbrek sancılarına iyi geldiğini belirtmiş ve kullanmamızı önermiştir. Peygamber Efendimiz (S.A.V), sancı çektiğimizde ağzımıza bir tutam çörek otu atmamızı ve üzerine ballı şerbet içmemizi tavsiye etmiştir.

İbn-i Sina, her kim ayda beş gün sabah aç karnına bal şerbeti içerse, ömrü boyunca felç, kalp krizi veya kötü bir hastalığa yakalanmayacağını söylemiştir. Kur'an-ı Kerim'de de birçok yiyeceğin üstünde balın tutulduğu belirtilmiştir. Yapılan araştırmalara göre bal, %19-22 su, %72 civarında invert şeker, %8-12 sakaroz, %0,3-0,5 organik asitler ve %0,2-0,39 arasında mineral madde içerir. Bu değerler, bal arılarının nektarlarını aldığı çiçeklerin veya salgılarını aldığı bitkilerin çeşidine göre farklılık gösterebilir.

Bal, birçok mineral ve vitamin açısından zengindir. Özellikle kalsiyum, potasyum ve fosfor bakımından yüksektir. Yetişkinlerde kalsiyum eksikliği sinirliliğe, uykusuzluğa ve halsizliğe sebep olur. Ayrıca ağrılara, kramplara neden olur ve kasları yorar. Kansızlığın önemli bir sebebi demir eksikliğidir ve bal, kansızlığın önlenmesine yardımcı olur. Bal, hem gıda hem de ilaç olarak kullanılır ve birçok derde deva olan bir besindir. Kur'an'da şöyle buyurulmaktadır: "Karınlarından, çeşitli renklerde bir şerbet çıkar ki, onda insanlar için şifa bulunur. Düşünen bir topluluk için bunda bir ayet vardır." Kabızlığa ılık ballı su iyi gelirken, ishale ise soğuk ballı su şifa olur.

Bal Şerbeti Malzemeleri:

  • Bir buçuk çay bardağı bal
  • Bir buçuk çay kaşığı elma sirkesi
  • Orta boy yarım limon
  • Dört çay bardağı su

Bal Şerbeti Nasıl Yapılır?

Bir buçuk çay bardağı balı geniş bir kaba koyun. Üzerine elma sirkesini dökün, limonu sıkın ve suyu ilave edin. İsteğe bağlı olarak ılık ya da soğuk şekilde tüketebilirsiniz. Bardağınıza bir dal nane ekleyerek damak zevkinize göre tatlandırabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler:

Bal şerbetinin düzenli tüketimi, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca balın içeriğindeki antioksidanlar, vücudu serbest radikallere karşı koruyarak yaşlanmayı geciktirici etki yapabilir. Bal, doğal bir enerji kaynağıdır ve sporcular için ideal bir besin olarak kabul edilir. Balın antiseptik özellikleri sayesinde, ağız ve boğaz enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Şerbet Tarifi ve Malzemeleri

Şerbet Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lohusa Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Lohusa Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Etimek Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Etimek Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Limon Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Limon Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Demirhindi Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Demirhindi Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şerbet Nasıl Yapılır?

Şerbet Nasıl Yapılır?

Güncel

Hazır Lohusa Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Lohusa Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır?

Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır?