Şekerpare Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Şekerpare, Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan geleneksel bir tatlıdır. İrmik, pudra şekeri ve margarin gibi malzemelerle hazırlanan bu lezzetli tatlı, şerbetiyle damakları şenlendirir. Farklı malzemelerle çeşitlendirilmesi mümkün olup, kolay yapımı ile dikkat çeker.
Şekerpare Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
10 Eylül 2024
Şerbet Osmanlı'dan günümüze kadar gelmiştir. Şerbet birçok şekilde tüketilir. Bitki şerbeti, tatlı şerbeti ve sütlü şerbetler gibi daha birçok şekilde yapılmaktadır ve birçok şerbetli tatlılarımız vardır. Bunlardan öne çıkanlar baklava, kadayıf ve şekerparedir. Biz bu tatlıların içinden şekerpareyi yapalım. Yapılması çok kolay ve zahmetsiz bir tatlıdır. Ayrıca çok lezzetli ve damağa hitap eder. Şekerpareyi ister sade isterseniz cevizli ya da bademli yapabilirsiniz. Ben sade şekerpare yapacağım.

Şekerpare Şerbeti Malzemeleri


  • 1 çay bardağı irmik
  • 2 fincan pudra şekeri
  • 1 paket margarin
  • 2 yumurta (Birinin sarısı üzerine)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Un

Şerbeti İçin


  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 4-5 damla limon suyu

Şekerpare Şerbeti Nasıl Yapılır?


Pudra şekeri, oda sıcaklığında yumuşamış margarin ve yumurtayı bir kaba alalım ve hepsini karıştıralım. Sonra üzerine kabartma tozu, vanilya, irmik ve unu da katıp yoğuralım. Kulak memesi kıvamında bir hamur yapalım. Hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp oval şekli verelim. Aralıklı olarak yağlanmış tepsiye dizelim. Hamurun hepsini aynı şekilde yaptıktan sonra üzerine yumurta sarısını sürelim.

Daha sonra bir bıçak ile bir ya da iki çizik atalım. 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.

Şekerpareyi fırına sürdükten sonra şerbetini hazırlayalım. Şeker ve suyu bir tencereye alıp ocağa koyalım. Kaynamaya başladıktan sonra limonunu sıkalım ve 10 dakika kadar daha kaynatalım. Ocaktan alıp soğumaya bırakalım. Daha sonra fırından şekerpareleri alıp üzerine ılık olan şerbeti dökün. İsterseniz üzerine Antep fıstığı ya da Hindistan cevizi serpebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak kaymak ile servis yapabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Şekerpare tatlısının daha lezzetli olması için bazı püf noktalarına dikkat edebilirsiniz:
  • Hamur hazırlanırken malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
  • Şerbetin sıcak, tatlının ise ılık olmasına dikkat edin.
  • Şekerparelerin üzerine çizik atmak, şerbetin daha iyi çekmesini sağlar.
  • Servis ederken üzerine kaymak veya dondurma ekleyebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Nuşirevan 12 Temmuz 2024 Cuma

ޞekerpare yaparken şerbetin sıcak, tatlının ise ılık olması gerektiğini biliyor muydunuz? ޞerbeti daha iyi çekmesi için üzerine çizik atmak gerçekten işe yarıyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Nuşirevan, ޞekerpare yaparken şerbetin sıcak, tatlının ise ılık olması gerektigini bilmek, lezzetli bir şekerpare yapmanın püf noktalarından biridir. ޞerbeti daha iyi çekmesi için üzerine çizik atmak gerçekten iş görüyor. Bu şekilde tatlı, şerbeti daha hızlı ve eşit bir şekilde içine çekiyor. Denemekten çekinme, sonuçtan memnun kalacağına eminim!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır?
Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır?
Hazır Künefe Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Hazır Künefe Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Mevlüt Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Mevlüt Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır?
Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır?
Meyan Kökü Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Meyan Kökü Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Şerbet Çeşitleri Nelerdir?
Şerbet Çeşitleri Nelerdir?
Güncel
Künefe Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Künefe Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kadayıf Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Kadayıf Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri