Baklava Şerbeti Baklava şerbeti, tatlının yapım aşamasından daha önemli bir husustur ve dikkat edilmesi gereken birçok noktayı içermektedir. Tatlınızın tadı ve kıvamı ne kadar güzel olursa olsun, şerbetin yapım ve döküm aşaması asıl belirleyici unsurdur. Uygun kıvamda dökülmeyen şerbet veya sıcaklığına ve soğukluğuna dikkat edilmeden dökülen şerbet, emeğinizi boşa çıkarabilir. Baklava Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler
Bu malzemeler, 40 cm genişliğinde yuvarlak bir tepsi baklava içindir. Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır? Öncelikle su, şeker ve tuzu tencereye koyup ocağı açın. Başlangıçta karıştırmak, şerbetin şekerlenmemesi açısından oldukça önemlidir. Şerbete tuz koymanın amacı ise erken şekerlenmeye engel olmaktır. Limonu daha sonra ekliyoruz; fakat ocaktan almadan hemen önce değil, yaklaşık 10 dakika önce eklerseniz, şerbetin şekerlenmesini engellemiş olursunuz. Şerbet kaynadıktan sonra yaklaşık yarım saat daha kaynatmaya devam edin. Başlangıçtaki kaynama ile daha sonraki kaynama arasında ses ve görünüş açısından farklılıklar olduğunu göreceksiniz. Baloncuklar daha büyük olacaktır. Ocağın altını kapattıktan sonra şerbet biraz koyu kıvamda olmalıdır ki tatlı hemen şerbeti çekip hamurlaşmasın. Şerbetin Dökülmesi Tatlınız kat kat açılan gevrek bir tatlı ise, şerbeti biraz ılık dökün. Katı ve hamuru kalın bir tatlı ise, şerbeti sıcak dökmeye dikkat edin ve şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kapatın. Şerbetin sıcaklığına ve soğukluğuna dikkat etmek oldukça önemlidir. Ilık dökeceğiniz bir şerbeti, ocaktan aldıktan 15 dakika sonra dökebilirsiniz. Şerbet çok sıcak olursa tatlınız hamur olacaktır; çok soğuk olursa da şerbetini çekmediği için kuru kalacaktır. Ekstra İpuçları Eğer ocakta unutup fazla kaynattığınız bir baklava şerbetiniz varsa, bir su bardağı sıcak su ilave ederek biraz daha kaynatabilirsiniz. Şerbeti şekerlenmiş bir baklavanız varsa, tatlınızın içinde olduğu tepsiyi sıcak suyun üzerine oturtarak, şekerin çözünmesini sağlayabilirsiniz. |