Şerbetli haşhaşlı kurabiye tarifi nasıl hazırlanır?

Geleneksel Türk mutfağının enfes tatlılarından şerbetli haşhaşlı kurabiye, yumuşak dokusu ve cevizli iç harcıyla öne çıkıyor. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu nefis tatlı, misafirlerinize ikram edebileceğiniz harika bir alternatif sunuyor.

19 Kasım 2025

Şerbetli Haşhaşlı Kurabiye Tarifi


Bu tarif, geleneksel Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan şerbetli haşhaşlı kurabiyenin evde nasıl kolayca hazırlanacağını anlatmaktadır. Yumuşak dokusu ve hafif şerbetiyle misafirlerinize ikram edebileceğiniz nefis bir tatlı alternatifidir.

Malzemeler (Yaklaşık 20-25 adet için):


Kurabiye Hamuru İçin:


  • 3 su bardağı un
  • 125 gram oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı tuz

İç Harcı İçin:

  • 2 su bardağı haşhaş
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
  • 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

Şerbeti İçin:

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu

Hazırlanışı:

1. Şerbetin Hazırlanması:

  • Şerbeti kurabiyeler pişmeden önce hazırlayıp soğumaya bırakın. Bunun için bir tencereye şeker ve suyu alarak kaynatın.
  • Kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dakika daha kaynatıp limon suyunu ekleyin. 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.

2. İç Harcın Hazırlanması:

  • Bir kasede haşhaş, toz şeker, dövülmüş ceviz ve tarçını karıştırarak iç harcı hazırlayın.

3. Hamurun Yoğrulması:

  • Geniş bir kaba un, kabartma tozu, vanilya ve tuzu eleyerek karıştırın.
  • Ortasını havuz şeklinde açıp yumurta, erimiş tereyağı, sıvı yağ ve yoğurdu ekleyin.
  • Tüm malzemeleri birleştirerek ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamuru streç filmle sararak 15-20 dakika buzdolabında dinlendirin.

4. Şekil Verme ve Pişirme:

  • Dinlenen hamuru, un serptiğiniz tezgâhta merdane yardımıyla 0,5 cm kalınlığında açın.
  • Açtığınız hamurun yarısına iç harçtan ince bir tabaka halinde yayın.
  • Diğer yarısını üzerine kapatarak rulo şeklinde sarın.
  • Ruloyu 2-3 cm genişliğinde dilimleyerek yağlı kâğıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 20-25 dakika üzeri hafif kızarana kadar pişirin.

5. Şerbetleme İşlemi:

  • Fırından çıkan sıcak kurabiyeleri, soğuk şerbete atarak 2-3 dakika bekletin.
  • Şerbeti çeken kurabiyeleri bir servis tabağına alarak üzerlerini isteğe bağlı olarak hindistan cevizi veya dövülmüş fıstıkla süsleyebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Şerbetin soğuk, kurabiyelerin sıcak olması şerbetin çekilmesi için önemlidir.
  • Hamuru çok ince açmamaya dikkat edin, aksi halde kurabiyeler dağılabilir.
  • İç harcı fazla koymamaya özen gösterin, yoksa kurabiyeler şeklini kaybedebilir.

Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kadayıf Tatlısı Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Kadayıf Tatlısı Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Limon Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Limon Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Revani Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Revani Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Osmanlı Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Osmanlı Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Bal Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Bal Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Meyan Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Meyan Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Süt Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Süt Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Sıcak Bal Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
Sıcak Bal Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
;