Haşhaşlı Şerbetli Kek Tarifi ve Püf Noktaları
Malzemeler (Kek İçin):
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı haşhaş
Şerbet İçin:
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı toz şeker
- Birkaç damla limon suyu
Yapılışı:
- Öncelikle şerbeti hazırlayın. Su ve şekeri tencereye alarak kaynatın. Kaynadıktan sonra 5-6 dakika daha kaynatıp limon suyunu ekleyin. Soğumaya bırakın.
- Fırını 180°C'ye ısıtın.
- Kek için; yumurta ve şekeri iyice çırpın, beyazlaşıp köpük köpük olana kadar.
- Sıvı yağ ve sütü ekleyip karıştırın.
- Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin, pürüzsüz olana kadar çırpın.
- Son olarak haşhaşı ekleyip karıştırın.
- Yağlanmış kek kalıbına dökün.
- 180°C fırında 35-40 dakika pişirin. Kürdan testiyle pişip pişmediğini kontrol edin.
- Kek fırından çıkar çıkmaz, soğuk şerbeti üzerine dökün. Şerbeti çekene kadar bekletin.
- Soğuduktan sonra dilimleyip servis yapın.
Püf Noktaları:
- Şerbetin soğuk, kekin sıcak olmasına dikkat edin. Bu, şerbetin kekin içine iyice işlemesini sağlar.
- Yumurta ve şekeri iyice çırpmak, kekin daha kabarık olmasını sağlar.
- Haşhaşın kekin içinde topaklanmaması için unla hafifçe karıştırabilirsiniz.
- Kekinizin nemli olmasını istiyorsanız, şerbet miktarını biraz artırabilirsiniz.
- Kekinizin daha yoğun haşhaş lezzeti almasını isterseniz, haşhaş miktarını artırabilirsiniz.
- Şerbete limon suyu eklemek, şerbetin şekerlenmesini önler.
- Kekinizi dinlendirdikten sonra servis yaparsanız, lezzeti daha iyi oturacaktır.
|